понеділок, 10 лютого 2014 р.

Ветеранам— турботу і підтримк

 Чого не купиш ні за які гроші? Звичайно ж, здоров'я. Без чого навіть забезпечене життя не тішить? Знову ж таки – без здоров'я. Особливо тяжко його підтримувати людям похилого віку. Це  розуміє й влада. Отож, щоб  обговорити стан медикаментозного забезпечення, медичного обслуговування й соціального захисту ветеранів зібралися 31 жовтня в залі засідань райдержадміністрації ветерани, представники влади на засідання "круглого столу".

    Голова райдержадміністрації Сергій Матяшук запросив до відвертої розмови. Начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Олена Давидович розповіла про роботу в напрямку соціального захисту ветеранів війни. "Першочергову увагу приділяємо захисту найуразливіших категорій громадян — тих, для кого допомога та підтримка держави є єдиним засобом до існування. Суть соціальних ініціатив Президента і полягає у тому, щоб дійти до тих людей, які потребують допомоги, побачити їх та допомогти.
Нині в районі проживає 2348 ветеранів війни: учасників бойових дій – 195, інвалідів війни — 115, учасників війни — 1678, членів сімей загиблих і померлих ветеранів війни — 360.
Про конкретні кроки, які робить держава задля забезпечення належних умов життя ветеранів, розповіла Олена Григорівна. Зокрема, в 2013 році збільшені розміри щорічної разової грошової допомоги до Дня Перемоги усім ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань. 22 ветерани війни набули права на пільги та соціальні гарантії в розмірах як для інвалідів війни І групи. У 2013 році надано пільг на оплату житлово-комунальних послуг ветеранам війни на суму 903,6 тис. грн., на придбання твердого палива та скрапленого газу – 813,5 тис. грн. У 2013 році 4 інваліди війни забезпечено 3 одиницями технічних та інших засобів реабілітації".
У вирішенні побутових питань ветеранів, надання допомоги малозахищеним громадянам сприяють працівники територіального центру соціального обслуговування  райдержадміністрації. Директор центру Аркадій Степанюк зупинився на питаннях реалізації соціальних ініціатив, забезпечення  паливом громадян, що проживають одиноко.
"Ветерани чи одинокі жителі Ковельщини, котрі живуть в селах, мають бути забезпечені дровами та вугіллям на зиму, потрібно перевірити в їхніх оселях опалення — справне воно чи ні, надати будь-яку іншу допомогу, — зазначив керівник виконавчої влади району. – Наголошую: турбота про цих людей була, є і залишається пріоритетною для влади, і ця робота має виконуватись щоденно".
Яким є нинішній стан пенсійного забезпечення ветеранів війни,  які останні зміни відбулися в законодавстві, повідомила на зустрічі заступник начальника управління Пенсійного фонду України в м. Ковелі та Ковельському районі Світлана Киричук.
"У пенсійному забезпеченні стався ряд змін,  внаслідок проведення низки перерахунків значно змінився середній розмір  пенсійних виплат. Так, розмір пенсії інвалідам І групи підвищився на 451,10 грн., ІІ групи — на 367,84, ІІІ групи — на 325,13 грн. На сьогодні управлінням щомісячно забезпечується виплата: підвищень до пенсії учасникам бойових дій у розмірі — 22,50 грн., підвищень учасникам війни — 134,10 грн., дітям війни — 62,58, членам сімей загиблих на фронті та померлих інвалідів війни — 375,48. Мінімальних розмірів пенсій для інвалідів війни: І групи —  2547,90 грн., ІІ групи — 2279,70 грн., ІІІ групи — 2011,50 грн.", — зазначила виступаюча.
Особлива увага на Ковельщині приділяється медичній допомозі ветеранів. Звичайно, що ветерани війни, вдови  у переважній своїй більшості — люди старенькі, котрі потребують догляду та лікування. Саме медицина і сприяє цим громадянам у вирішенні їхньої найбільш болючої проблеми — покращення стану здоров'я.
Таких людей в районі проживає 4877 чоловік, з них — 373 інваліди, 639 – учасників бойових дій, 3253 – учасників війни, зазначила завідуюча міською амбулаторією загальної практики сімейної медицини Людмила Супрунюк. Вони забезпечуються безкоштовними слуховими апаратами, зубопротезуванням, пільговими рецептами на медикаменти, путівками в санаторії. В районі оздоровлено амбулаторно 98,7% ветеранів.
Стаціонарно в Ковельській центральній районній лікарні проліковано 402 жителі, в Голобській районній лікарні — 183. Всього стаціонарно — 585 чол., з них по категоріях: 74 інваліди війни, 77 учасників бойових дій, 382 учасники війни та 52 особи, прирівняні по пільгах. В денних стаціонарах пройшли лікування  145 ветеранів війни.
Саме це питання і стало найбільш дискусійним. Голова Ковельської районної організації ветеранів України Валентина Січкар порушила питання відкриття соціальних аптек у населених пунктах району для вищезазначеної категорії громадян, використання палат для ветеранів при медичних закладах за призначенням, забезпечення автотранспортом ветеранів, виділення додаткового харчування  у медичних закладах, забезпечення медичними кадрами.
Також у ході зустрічі представників ветеранських організацій турбували питання лікування у Волинському обласному госпіталі для інвалідів війни, придбання ліків за здешевленими цінами.
Людмила Супрунюк відповіла на ряд запитань, що порушили ветерани.
"Я вимагаю від профільних відомств району щоденної посиленої уваги до вирішення проблем ветеранів Великої Вітчизняної війни. Люди похилого віку повинні відчувати підтримку та турботу з боку влади щодня, а не лише у святкові дні чи з нагоди знаменних дат", — сказав голова райдержадміністрації Сергій Матяшук.
Сергій Васильович подякував ветеранам, учасникам «круглого столу» за ділову, конструктивну розмову та запевнив, що питання, порушені в ході засідання, будуть вирішені.
Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю
апарату райдержадміністрації.

Немає коментарів:

Дописати коментар